Werk aan de winkel

ubeplus

In maart kijken we altijd met spanning uit naar de nieuwste verkoopstatistieken. De brancheverenigingen BOVAG en RAI laten door Gfk uitzoeken hoeveel fietsen er in het afgelopen jaar verkocht zijn en maken dat voor de start van het nieuwe seizoen bekend. De nieuwe cijfers leverden dit jaar een waar feest op. Dat was niet alleen omdat er ook innovatieprijzen werden uitgereikt voor prachtige nieuwe producten, die laten zien dat de fiets minstens zo snel kan innoveren als andere vervoermiddelen. Ook de verkoopaantallen en de omzetstijging gaven volop reden om blij te zijn met de prestaties van de fietsenbranche. Het aantal nieuw verkochte fietsen klom weer tot ruim boven het miljoen stuks en de bijbehorende omzet steeg met maar liefst 25%. 

Zijn we weer terug bij de goede oude tijd? Nee, het fietslandschap is echt veranderd en dat zien we ook terug in de cijfers. Bij mij in de straat stoppen dagelijks verschillende bezorgdiensten die pakketten in alle soorten en maten afleveren. De internetverkoop heeft in Nederland in de afgelopen jaren in vrijwel alle branches een hoge vlucht genomen. Ook in de fietsenretail zien we dat mensen hun fiets niet meer direct op de hoek hoeven te kopen. Volgens de verkoopstatistieken zijn de aantallen van de branchevreemde verkoop met +20.7% veel harder gegroeid dan de vakhandel die op een schamele +1.6% blijft steken. Vrijwel de gehele groei van de aantallen komt dus op het conto van branchevreemde verkoop.

‘De vakhandel heeft met haar toeleveranciers de E-bike tot een succes gemaakt, maar mag er helaas niet op rekenen dat dit ook leidt tot klantentrouw’

De vakhandel dankt haar omzetgroei vooral aan de gestegen gemiddelde prijs die gepaard gaat met de overstap van een gewone fiets naar een dure E-bike. Opvallend in de cijfers is bovendien dat de branchevreemde verkoop nu op hetzelfde hoge prijsniveau ligt als de verkoop via de vakhandel. Vroeger was de gemiddelde prijs van een fiets van de fietsenwinkel al snel €100 hoger dan die van de branchevreemde kanalen. Nu directe verkoop van fietsen door verschillende fabrikanten een hoge vlucht heeft genomen, is dat prijsverschil vrijwel geheel verdwenen. Bedrijven als Stella en Amslod pikken de krenten uit de pap door een focus op E-bikes met directe verkoop. Kennelijk heeft de consument er geen moeite mee om branchevreemd te gaan als er grote bedragen mee gemoeid zijn. De vakhandel heeft met haar toeleveranciers de E-bike tot een succes gemaakt, maar mag er helaas niet op rekenen dat dit ook leidt tot klantentrouw. Dat geeft het feest toch een vervelend randje. Er is alle reden om blij te zijn met de gegroeide markt, maar er is nog werk aan de winkel om het distributiemodel toekomstbestendig te maken.

Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

0